Kiinteistöverojen kehitys ja tulevaisuuden näkymät

04/02/2020

Näin taloudellisesti epävarmoina aikoina Kvero Oy:n tutkimusryhmä päätti perehtyä kiinteistöveron viime vuosien kehitykseen ja spekuloida sen mahdollisia tulevaisuuden näkymiä. Lisäksi arvioimme, miten asian voisi huomioida yritysten liiketoiminnassa.

Kiinteistövero on Suomessa yksi kuntarahoituksen muodoista. Vaikka kiinteistöveron osuus kuntien keskeisimmistä tuloeristä on suhteellisen pieni (arviolta noin 4 prosenttia vuonna 2020), on se kuitenkin huomattava ja kasvava kustannuserä monelle kiinteistönomistajalle. Kerättyjen kiinteistöverojen määrät ovat nousseet huomattavasti edellisten vuosikymmenten aikana: 

Kiinteistöverotasojen kehitys ja niiden vuotuiset muutokset 1993-2023. Vuosien 2020-2023 arvot ovat Kuntaliiton arvioimia. Lähteet: Tilastokeskus ja Kuntaliitto

Kiinteistöverojen kasvu johtuu veroprosenttien noususta ja kiinteistöverotasoja määrittävien arvostamisperusteiden muutoksista (tästä lähteeseen). Lähtökohtaisesti kiinteistövero on kunnille varsin vakaa veronlähde, koska erilaiset suhdanteet ja yhteiskunnalliset toimintatapamuutokset eivät vaikuta dramaattisesti kyseiseen veromuotoon (tästä lähteeseen). Tähän pääsyynä on verotuksen kohdistuminen liikkumattomaan omaisuuteen.

Mikäli Valtiovarainministeriötä, OECD:tä, IMF:ää, EU:ta ja taloustieteilijöitä on uskominen, tulee kiinteistöveron osuus verotuksessa kasvamaan tulevaisuudessa. Huomioiden verolajin vakauden, on oletettavaa, että kiinteistöverotasojen nostamista harkitaan vakavasti kuntien rahoituksen tueksi tämänhetkisen kriisin jälkipyykeissä. Vaikka elämmekin eri aikoja, niin esimerkiksi finanssikriisin jälkeen vuonna 2010 kerätyn kiinteistöveron osuutta tietoisesti kasvatettiin merkittävästi.


Miten nämä tulisi huomioida kiinteistönomistajana tai vuokralaisena?

Kiinteistöverotasot vaikuttavat suoraan kiinteistönomistajien hoitokuluihin. Usein kiinteistöverosta aiheutuva kustannus voi myös siirtyä esimerkiksi vuokrasopimusehtojen kautta suoraan vuokralaisille. Niin kiinteistönomistajat kuin vuokralaiset pystyvät huomioimaan kiinteistöverokehityksen muun muassa seuraavilla keinoilla:

  • Kiinteistöverotietojen tarkistuttaminen:

Kiinteistöverotus perustuu massa-arviointiin, jossa tiedot siirtyvät automaattisesti rekisteristä toiseen, eikä niitä lähtökohtaisesti päivitetä esimerkiksi ohjeistusten muuttumisen yhteydessä. Tämä voi aiheuttaa merkittäviä virheitä kiinteistöverotietoihin ja maksun suuruuteen. Kvero Oy:n kokemuksiin pohjaten kiinteistöverotasojen oikeellisuus on hyvä aika ajoin tarkistuttaa asiantuntijoilla.

  • Mahdolliseen kiinteistöveron nousuun varautuminen: 

Omistajien ja vuokralaisten on hyvä varautua mahdolliseen kiinteistöverotasojen nousuun, jos kiinteistöveroa aiotaan käyttää yhtenä elvyttävänä kuntarahoitusinstrumenttina vuoden 2020 jälkeen. Tähän saamme konkretiaa loppuvuodesta. Varautuminen on hyvä aloittaa käymällä läpi kiinteistöverotuksen perusteena olevat tiedot jo nyt.

  • Kiinteistöverouudistuksen tiedostaminen: 

Valtiovarainministeriöllä on ollut jo monta vuotta käynnissä kiinteistöverojärjestelmän uudistushanke. Uudistus tulee muuttamaan niin veroprosenttien tasoja kuin kiinteistöjen arvostamisperusteita. Tämänhetkisten tietojen mukaan uuden järjestelmän käyttöönotto olisi vuonna 2022, vaikka nähtäväksi jääkin, kuinka nykyinen kriisitilanne vaikuttaa käyttöönottoaikatauluun. Tulevien verotasojen ennakoimattomuus ei varmastikaan ole toivottavaa epävakaassa taloustilanteessa. Aiomme kirjoittaa tulevaisuudessa erillisen katsauksen uudistuksesta.


Me Kvero Oy:llä autamme kiinteistönomistajia ja vuokralaisia pysymään mukana kiinteistöverotasojen kehityksessä. Lue lisää yrityksestämme sekä palveluistamme ja lataa yritysesitteemme TÄSTÄ.

Voit myös olla meihin suoraan yhteydessä numeroon 044 077 1358 tai sähköpostilla antti@kiinteistovero.fi.


Muita kirjoitelmia: